ALMA

ALMA

Our Alma Street project is a four townhouse development located in West Footscray.  Dig Design created for our clients, a development with a marketable difference which exceeded their expectations, value adding to their investment.

Type:  Development

Location:  West Footscray

Client:  Amanda + Peter

Build:  Alpha Q

Photography: Top Snap

Video by Alpha Q Constructions, via YouTube.

Like what you see?

Find out more on how Dig Design is the right fit for you and your project.

Contact us today to take advantage of our complementary initial consultation to discuss the possibilities in your project.

Check out some of our other projects …

In Residential

CARPENTER

In Residential

MARKET

In Development

ALMA

In Residential

BEACONSFIELD

In Residential

OSBORNE

In Development

CAIN

In Residential

AGNES

In Development

HERBERT

In Public

BANNONCKBURN RECREATION CENTRE

In Residential

HANNAN

In Development

STANLEY

In Residential

PATERSON

In Public

DIMBOOLA LIBRARY

In Residential

RAILWAY

In Residential

VERDON

In Residential

MUNRO

STANLEY

STANLEY

Located in Collingwood off the vibrant Smith Street, this development plays with negative and positive space reinterpreting traditional inner city working class suburban materials.

Type:  Development

Location:  Collingwood

Client:  Hickory Group

Build:  Hickory Group

Photography:  John Gollings

Located on Stanley Street in Collingwood, off vibrant Smith Street, the area had for some time been going through the urban renewal process, mostly consisting of renovations + refurbishments within a traditional warehouse environment.

 

The client’s brief was simply to create a new apartment complex in the Collingwood precinct that had a marketable difference to other developments already in the area.

 

Maximising the site, the development was to provide a diversity in unit sizes with different units offering varying facilities with all having access to natural light + secure on-site car parking, the result was a five storey complex accommodating 30 apartments, 1 commercial tenancy + 37 on-site car parks.

 

Constructed of concrete, aluminium, steel + glass Dig Design had created a building that draws on the past of the Collingwood area yet reinterprets these common materials in a new way, creating a stimulating place to live.

 

The design focus for the building is its facade, a steel frame forms a surface that articulates +  draws the publics vision away from the private space of the apartments + provides a sculptural quality.

 

 

continued …

Three feature windows break up the façade, not as a reflection of a single unit but to articulate the building as a whole, creating a strong simple image.  The central window showcases a large format community artwork.

 

This project contributes to contemporary design by challenging the idea of surface and facade through the use of positive + negative spaces, creating a development that invigorates + interacts with its surrounds, offering a vibrant place to live.

AWARDED

2007 Building Designers Association of Victoria

Winner

Residential Design Multi-Unit Over 6 Dwellings

 

2007 Building Designers Association of Victoria

Winner

Most Effective Use of Steel

 

2007 Building Designers Association of Victoria

Winner

Most Effective Use of Colour Residential

 

2007 Building Designers Association of Victoria

Commendation

Most Effective Facade Treatment

Like what you see?

Find out more on how Dig Design is the right fit for you and your project.

Contact us today to take advantage of our complementary initial consultation to discuss the possibilities in your project.

Check out some of our other projects …

In Development

CAIN

In Residential

AGNES

In Public

DIMBOOLA LIBRARY

In Residential

VERDON

In Residential

BEACONSFIELD

In Residential

HANNAN

In Residential

RAILWAY

In Public

BANNONCKBURN RECREATION CENTRE

In Residential

MUNRO

In Residential

MARKET

In Residential

PATERSON

In Residential

OSBORNE

In Development

ALMA

In Development

HERBERT

In Development

STANLEY

In Residential

CARPENTER

CARPENTER

CARPENTER

A big tree, an old house, a new family with a desire for human interaction and connectedness.  A curved feature clad in timber offset with a titanium box, voids and glass walls that open onto refined outdoor spaces.  Smiling clients … and the project is a success.

Type:  Alterations + Additions

Location:  Brighton

Client:  Andrew + Kate

Build:  Sier Constructions

Photography:  Rachel Lewis

Located on a busy road in Brighton, the focus of this house for a young family was always going to be away from the street.  Insular, introspective and private spaces of the existing home transition into the open light filled spaces of the additions promoting human interaction and family togetherness.

 

A curved feature clad in timber frames a view into a small backyard with a very large tree and is offset with a simple titanium box housing 3 bedrooms, 2 bathrooms and a living area, spaces that will cater for expanding family life.

 

Voids connect the first floor with the active zones of the ground floor and glass operable walls open onto refined outdoor spaces.

 

Dig Design’s work challenges the form of a traditional weatherboard bungalow in Brighton through the use of simple forms and beautiful materials featuring spotted gum and titanium zinc.

 

A large tree is located to the rear of the block and in many ways the scale of the additions were determined by the tree that was in, then out when it looked lost, and back in again after it was saved by an arborist.

 

 

continued …

AWARDED

2014 National Association of Building Designers

Winner

Alterations|Additions Residential Design

$800K+ Construction Cost

 

2014 Building Designers Association of Victoria

Winner

Residential Alterations + Additions

$500K+ Construction Cost

 

2015 Houzz

Best in House, Design

 

2016 Houzz

Best in Houzz, Design

Like what you see?

Find out more on how Dig Design is the right fit for you and your project.

Contact us today to take advantage of our complementary initial consultation to discuss the possibilities in your project.

Check out some of our other projects …

In Residential

MARKET

In Development

CAIN

In Residential

AGNES

In Residential

HANNAN

In Residential

VERDON

In Residential

PATERSON

In Residential

RAILWAY

In Development

HERBERT

In Residential

MUNRO

In Public

BANNONCKBURN RECREATION CENTRE

In Residential

OSBORNE

In Residential

BEACONSFIELD

In Residential

CARPENTER

In Development

STANLEY

In Development

ALMA

In Public

DIMBOOLA LIBRARY

CAIN

CAIN

Overlooking Cherry Lake in Altona, Dig Design’s reverse living development of two townhouses not only achieved a remarkable sale price, but also created an outstanding place to call home.

two unit development exterior of unit one
timber entry to unit
black shiplap cladding to unit one
reverse living dining overlooking parkland

Type:  Development

Location:  Altona

Client:  Vanya + Anthony

Photography:  4 Walls Media

Located in Altona overlooking Cherry Lake, Dig Design was engaged to design a development with a marketable difference.  The client would be retaining one of the townhouses to live in, and selling the other.

 

The floor plans for Cain Court are very generous, accommodating four bedrooms and two bathrooms.  Reverse living with large first floor alfresco dining areas make the very most of views across Cherry Lake and the Cherry Lake Reserve.

 

 

continued …

reverse living open plan kitchen living
courtyard with black shiplap cladding
laundry making the most of space under the stair
reverse living open plan dining kitchen living overlooking parkland

Dig Design helped our very happy client’s Vanya and Anthony achieve a remarkable sale price as well as creating for them a wonderful place to call home.

contemporary black and white kitchen
family bathroom with wet room bath and concrete tiles
ensuite with concrete tiles
contemporary black and white kitchen
Like what you see?

Find out more on how Dig Design is the right fit for you and your project.

Contact us today to take advantage of our complementary initial consultation to discuss the possibilities in your project.

Check out some of our other projects …

In Residential

CARPENTER

In Residential

VERDON

In Residential

MARKET

In Development

CAIN

In Development

HERBERT

In Public

BANNONCKBURN RECREATION CENTRE

In Public

DIMBOOLA LIBRARY

In Residential

MUNRO

In Residential

BEACONSFIELD

In Residential

AGNES

In Residential

RAILWAY

In Development

ALMA

In Residential

HANNAN

In Residential

OSBORNE

In Development

STANLEY

In Residential

PATERSON

PATERSON

PATERSON

Over one hundred years old, this small terrace home in Princes Hill required reworking to accommodate a young expanding family.  Dig Design was engaged to create a home that was light, bright and offered space they didn’t think was possible.

Type:  Alterations + Additions

Location:  Princes Hill

Client:

Build:  Sier Constructions

Photography:  Rachel Lewis

Located in Princes Hill, the client had lived in this small inner suburban terrace house for a number of years.  It had a number of poor quality renovations prior to them, was in poor condition, drafty and lacking in access to natural light.

 

With a young expanding family they were after more space, a family friendly home that embraced the period features of the home but was, in contrast, distinctly modern to the rear, with good access to natural light .  A heritage overlay meant that a solution was required that met the client’s desires for a modern home within council’s heritage guidelines.

 

A small lot with a site area of a mere 160 square metres, the existing home was one of four adjoining single storey terrace houses.  It was in poor condition with period features missing, cracking, termites and water damage.  It was dark with limited access to natural light, but the rear yard was north facing.

 

Dig Design’s key design objectives were to retain the heritage facade as part of the terrace row, restore the front period rooms of the home and create a contemporary open extension to the rear and first floor.

 

 

continued …

A neutral and light colour scheme was used throughout the interior tie the old and new spaces.  What was a previously dark home opens up to a sun filled zone that reflects the light on its white surfaces.  The white interior is in contrast with the warm exterior colours that include red bricks, spotted gum timber and copper cladding.

 

This home demonstrates that a design need not be large or fussy to be effective. A simple palette internally allows the feature external elements of spotted gum and copper cladding stand proud within its very urban and uniquely Melbourne laneway location.

Like what you see?

Find out more on how Dig Design is the right fit for you and your project.

Contact us today to take advantage of our complementary initial consultation to discuss the possibilities in your project.

Check out some of our other projects …

In Residential

RAILWAY

In Residential

OSBORNE

In Public

BANNONCKBURN RECREATION CENTRE

In Residential

MARKET

In Residential

BEACONSFIELD

In Development

ALMA

In Public

DIMBOOLA LIBRARY

In Development

CAIN

In Residential

HANNAN

In Residential

AGNES

In Residential

CARPENTER

In Development

STANLEY

In Residential

VERDON

In Development

HERBERT

In Residential

PATERSON

In Residential

MUNRO